Jääkiekko on jäällä kaukalossa pelattava joukkuepeli. Peliä pelataan luistimet jalassa. Pelissä kaksi joukkuetta pelaa toisiaan vastaan, ja kaukalossa molemmilla joukkueilla on oma maali, jonka edustaa kutsutaan nimellä maalialue. Yleensä maali on metallinen kehikko, jonka ympärillä on verkko kaikkialla muualla paitsi etuseinustalla. Harrastajamäärältään jääkiekko on Suomen toiseksi suosituin joukkuelaji, jonka ohi harrastajien määrässä menee ainoastaan pallopelien kunkku eli jalkapallo. Suomen Jääkiekkoliiton tämän hetkisenä puheenjohtajana toimii Harri Nummela ja kansainvälisen vastineen Kansainvälisen Jääkiekkoliiton aisoissa toimii Sveitsistä kotoisin oleva Rene Fasel.
Molemmilta joukkueilta on pelitilanteessa kentällä kentällinen pelaajia sekä maalivahti. Tavoitteena pelissä on tehdä maali vastustajan maaliin eli siirtää jääkiekkomailojen avulla kuminen kiekko vastustajien puolustuksen ohi näiden maaliin sekä estää vastustavaa joukkuetta pääsemästä omalle maalille. Pelin loputtua voittava joukkue on se, jolla on enemmän maaleja.
Jääkiekossa kaksi joukkuetta ottelee toisiaan vastaan.
Normaalissa tilanteessa yhdestä joukkueesta on kerrallaan pelissä kentällinen eli maalivahti ja viisi pelaajaa. Yleensä joukkueessa on pari maalivahtia sekä kolmesta neljään kentällistä pelaajia. Hyökkäävää kolmikkoa kutsutaan yleensä nimellä ketju.
Peli syntyi Kanadassa, kun eurooppalaisten siirtolaisten tuomista peleistä kuten shintystä, hurlingista sekä jääpallosta alkoi muodostumaan oma variaatio. Ensimmäinen kirjallinen maininta jäällä pelattavasta joukkueena suoritettavasta pallopelistä on 1800-luvun alkupuolelta. Ensimmäisiä virallisia otteluita käytiin brittiläisten sotilaiden toimesta 1850-luvun taitteessa, jolloin pelaajia oli pelissä 9 kappaletta.
Nykyjääkiekon isänä pidetään Kanadassa sijaitsevan Montrealin McGill-yliopiston opiskelijoita, jotka kehittivät 1870-luvun pinnassa tälle lajille uudet säännöt. Kansainvälinen Jääkiekkoliitto tunnusti vuonna 2007 Montrealin jääkiekon synnyinpaikaksi.
Ensimmäistä kertaa jääkiekko-ottelu pidettiin vuoden 1874 maaliskuussa Montrealissa ja tätä päivämäärää pidetäänkin epävirallisesti jääkiekon synttäri päivänä. Noina aikoina kentällä oli ensin viisitoista ja yhdeksän pelaajaa joukkuetta kohden. Myöhemmin määrä tippui seitsemään, ennen kuin siirryttiin nykyiseen kuuden pelaajaan malliin. Alussa kiekkoa sai syöttää ainoastaan eteenpäin eikä vaihtomiehiä ollut ollenkaan käytössä, joten säännöt erosivat varsin voimakkaasti nykyisestä.
Jääkiekkoa harrastaakseen tarvitsee suojavarusteet, mailan sekä kiekon. Harrastus saattaa käydä kalliiksi, mutta taso on Suomessa korkea, ja pelaajia lähteekin runsaasti ulkomaille saakka ammattipuuhiin. Esimerkiksi jääkiekon syntymaassa Kanadassa pelaa runsaasti suomalaisia kiekkoilijoita, kuten myös Yhdysvalloissa, jossa NHL:n taso on huimaavan korkea. Suomesta on noussut useita kiekkoilijoita ihan maailmanmaineeseen saakka, esimerkiksi mainittakoon vaikkapa Teemu Selänne, joka teki historiaa jo nuorella iällä Amerikan mantereella.