Liikunta eri ikäryhmissä Suomessa

Lapset ja nuoret liikkuvat kiitettävän paljon

Nykyään lapsia ja nuoria moititaan valitettavan usein laiskuudesta, mutta todellisuudessa Suomessa asuvat lapset ja nuoret ovat erittäinkin kiitettävän innokkaita mitä tulee liikkumiseen. Peräti vajaat 90 prosenttia kertoo harrastavansa jotakin urheilulajia. Vajaat 420 000 nuorta ja lasta on mukana eri urheiluseurojen toiminnassa, mikä vastaa suunnilleen puolta koko maan lapsista ja nuorista. Vaikka usea harrastaakin suosikkilajiaan jonkin seuran kautta, on vieläkin yleisempää harrastaa liikuntaa ystävien kanssa vapaa-ajalla erillään seuroista.

Lapsille sekä nuorille mieluisimpia lajeja on tutkimusten mukaan jalkapallon, pyöräilyn, jääkiekon ja hiihdon lisäksi myös uinti. Myös useat uudet lajit ovat viime vuosina saaneet nostetta, tällaisia ovat esimerkiksi kuntosalilla treenaaminen, juokseminen, sähly sekä ratsastaminen. Lapsille ja nuorille on oikein mieluisaa osallistua ohjattuun urheilutoimintaan ja urheiluseurat kiinnostavat monia erityisen paljon.

Urheilu ei ole ainoastaan lasten ja nuorten etuoikeus, vaan myös aikuiset ja ikäihmiset pääsevät osaltaan nauttimaan siitä

Lasten ja nuorten lisäksi myös aikuiset ja ikäihmiset ovat ottaneet urheilun sekä liikunnan osaksi elämäänsä. Yhä useampi on tietoinen liikunnan tarjoamista positiivisista vaikutuksista ja tämän motivoimana monesta on tullut aktiivinen liikkuja. Aikuiset suosivat erityisen paljon arkista liikuntaa kuten pyöräilyä, kuntosalilla treenaamista sekä kävelyä. Myös juoksu on kasvavissa määrin aikuisten suosiossa.

Myös senioreille liikunta on erityisen tärkeää ja hyödyllistä. Ikäihmisten urheilun suosio onkin kasvanut viime aikoina merkittävästi. Viriilit seniorit ovat löytäneet tiensä aina jumpasta kuntosalille saakka. Jo reippaasti yli puolet senioreista harrastaa liikuntaa säännöllisesti, ja suosikkilajeihin kuuluu kuntosalilla treenaamisen lisäksi muun muassa voimistelu, hiihto ja sauvakävely sekä kaikkien ikäryhmien suosima pyöräily.