Suomalainen jääkiekko tuo tulosta

Suomalaisen jääkiekon historia

Suomessa on pelattu ensimmäisen kerran jääkiekkoa jo 1800-luvun loppuvuosina, jolloin herra nimeltä Lennart Borgström käynnisti Helsingissä jääkiekon säännöllisen pelaamisen Pohjoissataman luistinradalla. Pelialue tosin ei muistuttanut yhtään nykyään jääkiekossa käytettävää kaukaloa ja jääkiekon säännöt oli otettu sekä jalkapallosta että jääkiekosta. Maaleina oli kaksi tolppaa ja pelaajina innokkaita suomalaisia. Suomen Urheilulehti kertoi suomalaisten uudesta liikunnallisesta harrastuksesta jääkiekosta ensi kertaa vuonna 1899.

Jokaiselle on kuitenkin lajin alkuajoista asti ollut varsin selvää, että jääkiekko on suosikkiurheilulaji Suomessa ja tulee aina jatkossakin olemaan yksi suomalaisten rakastamista talviurheilulajeista. Vuoden 1899 jälkeen jääkiekon harrastamiseen tuli pieni tauko ja seuraavan kerran tätä loistavaa, suomalaisten rakastamaa lajia nähtiin Suomessa pelattavan vasta vuosina 1927–1928. Jääkiekkoa pelattiin silloin, missäpä muualla kuin Tampereella, josta tulee vielä nykyäänkin kaksi SM-liigassa pelaavaa sarjaa, eli Tampereen Tappara ja Tampereen Ilves. Suomalaisen jääkiekon historian ensimmäinen tekojäärata avattiinkin vuonna 1956 Tampereella. Tämä jääkiekon varhainen pelaaminen on siis kantanut hyvää hedelmää aivan nykypäivään asti. Suomalainen jääkiekko on siis näyttänyt lupaavat leijonankyntensä jo varhain, matkalla kohti sekä nuorten että miesten komeita maailmanmestaruuksia.

Jääkiekon maailmanmestari

Suomi on jääkiekon kolminkertainen maailmanmestari. Voittoisia ovat olleet vuodet 1995, 2011 ja 2019. Suomi rakastaa voittoja ja siksi Suomi vaatiikin pelaajilta menestystä, mutta suomalaiset osaavat myös kannustaa ja arvostaa häviönkin hetkillä kaikkensa yrittäneitä jääkiekkosankareita. Suomessa pelataan sekä miesten, nuorten että naisten jääkiekkoa, ja kaikissa näistä on viime vuosina tullut runsaasti menestystä. Suomen menestynyt, alle 20-vuotiaiden nuorten jääkiekkomaajoukkue tunnetaan nimellä Nuoret Leijonat, kun taas alle 18-vuotiaiden nuorten jääkiekkojoukkuetta kutsutaan nimellä Pikkuleijonat. Lupaavat nuoret pelaajat ovat tuoneet Suomeen sekä kultaa, hopeaa että pronssia. Kultaa on tullut vuosina 1987, 1996, 2014, 2016 ja 2019.

Menestyneimpiä suomalaisia jääkiekkoilijoita ovat kaikkien tuntemat Teemu Selänne ja Jari Kurri sekä nykyään pelaavat Patrik Laine, Sebastian Aho, Mikael Granlund, Niklas Bäckström, Jarmo Myllys ja Kevin Lankinen. Naisista pitää ehdottomasti mainita Noora Räty, jota aivan syystä arvostetaan Suomen menestyneimpänä naismaalivahtina kautta aikojen.