Suomalaisia huippu-urheilijoita

Suomi on pieni maa, mutta täältä moni huipulle saakka kivunnut urheilija on saanut alkunsa. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti 20 tunnettua suomalaista huippu-urheilijaa.

1

Nurmi, Paavo (kestävyysjuoksija)

Paavo Nurmi oli aikansa urheilun supertähti Suomessa. Hän on osasyy kansalliselle urheilulliselle heräämiselle ja kansainvälisen itsetunnon nousulle. Mies ansaitsi yhteensä 12 olympiamitalia.

2

Nykänen, Matti (mäkihyppääjä)

Uransa aikana dominoi lajia ja sai maailman cupissa lähes viisikymmentä voittoa. Olympiauralta käteen yhteensä viisi mitalia, joista kolme oli Calgaryn kultaa.

3

Viren, Lasse (kestävyysjuoksija)

Voitti sekä 5 tonnisen että 10 tonnisen kaksissa olympiakisoissa peräkkäin, mihin on hänen lisäkseen pystynyt ainoastaan yksi urheilija kautta historian.

4

Litmanen, Jari (jalkapalloilija)

Suomen ensimmäinen Mestarien liigan voittaja sekä turnauksen maalikunkku. Uransa huippuvuosina rankattiin maailman kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi kansainvälisellä tasolla tässä jätti lajissa. Pelannut muun muassa Espanjassa ja Briteissä.

5

Kirvesniemi, Marja-Liisa (hiihtäjä)

Nainen napsi Sarajevon olympialaisista kolme kultaista mitalia. Pitkä ura poiki hänelle vielä neljä olympiamitalia lisää, joiden lisäksi hän sai myös 8 MM-mitalia. Osallistua olympialaisiin kuusi kertaa.

6

Kurri, Jari (jääkiekkoilija)

Mies sai kultaa kolmissa eri olympialaisissa 50 – 60 -luvun taitteessa. Yhteensä vajaat 15 arvokisamitalia aikajaksolta, jolloin matkoja oli kolme, kaksi henkilökohtaista kilpailua sekä yksi viesti.

7

Häkkinen Mika (formula 1-kuski)

Ensimmäinen suomalainen urheilija, joka on voittanut Stanley Cupin. Vei tittelin Edmonton Oilersien pelipaidassa peräti viisi kertaa. Loisti NHL’n peleissä tehden satoja maaleja ja osumia niin runkosarjassa kuin pudotuspeleissäkin.

8

Kolehmainen, Hannes (kestävyysjuoksija)

Kaksinkertainen autourheilun kuninkuusluokan MM -mestari. Onnistui nousemaan alan huippujen joukkoon, vaikka hänen uralleen sattuikin raju loukkaantuminen Adelaiden kisoissa vuonna 1995.

9

Hakulinen, Veikko (hiihtäjä)

Lempinimen Hymyilevä Hannes saanut mies nappasi Tukholman olympialaisista kerralla kolme kultaa, mitä pidettiin ratkaisevana suorituksena Suomen nousemiseksi maailman tietoisuuteen, vaikka itsenäisyyttä ei tuolloin vielä oltu saavutettu.

10

Thunberg, Clas (pikaluistelija)

Clas Thunbergia on kutsuttu Paavo Nurmen inspiroimana myös Jääkenttien Nurmeksi eikä suotta, voittihan mies lajissaan peräti viisi olympialaisten kultamitalia neljän vuoden sisään.