Suomen kansan lempparilajit

Urheilu on vienyt suuren paikan suomalaisten sydämistä jo pitkään. Tietyt lajit ovat tämän juron kansan mieleen kuitenkin enemmän kuin toiset. Tässä maassa on yli 9000 aktiivista urheiluseuraa, ja tässä lyhyt esittely suosituimmista lajeista (jääkiekko, lentopallo, jalkapallo, sähly ja golf).

Jääkiekko on Suomen kansan ykköslaji

Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että listan kärjessä komeilee jäällä pelattava urheilulaji, joka on vienyt suurimman paikan suomalaisten sydämistä jo pitkään: tämä laji on jääkiekko, tietenkin. Tämä laji on kerännyt pariinsa lähes 200 000 aktiiviharrastajaa, joiden tarpeita palvelee vajaat 300 joukkuetta ja yli 400 seuraa. Jääkiekko on ylivoimaisesti katsotuin laji, ja moni suomalainen onkin vannoutunut lajin kannattaja, joka pitää joukkuettaan maailman tärkeimpänä asiana. Harrastajamäärä on kuitenkin tähän nähden melko alhainen, mikä selittynee todennäköisesti sillä, että lajin kustannukset ovat usein suuremmat kuin mihin monella on varaa. Taso on kuitenkin kova, sillä suomalaisista seuroista lähtee huippupelaajia ulkomaille kuten Yhdysvaltoihin ja Kanadaan ammattihommiin kuin liukuhihnalta.

Lentopallo kasvattaa suosiotaan hiljalleen

Lentopallon suosio on viime vuosina ollut tasaisessa nousussa. Kaiken kaikkiaan harrastajia on nykyisten tutkimusten mukaan vajaat 120 000. Tätä veikeää lajia harrastetaan oikeastaan vauvasta vaariin, mutta suurin osa lajin harrastajista on aikuisiällä tai ikäihmisiä, ja lasten ja nuorten osuus harrastajista jääkin alle 30 tuhanteen henkilöön. Joukkueita Suomessa on vajaat 1500 kappaletta ja rekisteröityjä pelaajia hieman yli 12 tuhatta. Pelistä on myös useita erilaisia variaatioita, joilla saadaan lisämaustetta pelaamiseen. Tällaisia variaatioita on esimerkiksi monelle tuttu rantalentopallo sekä sysisuomalainen suolentopallo.

Jalkapallo on miellyttänyt suomalaisia jo vuosikymmenten ajan ja on jäsenmäärältään kaikkien suosikkilajien kunkku

Jalkapallo kultaa monen lapsuudenmuistot. Monelle tämä runsaasti vauhtia, taktikointia ja ketteryyttä vaativa laji on vielä nykyäänkin erittäin tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Vaikkei Euroopan suosituimman urheilulajin uskoisi niittävän Suomessa kummoistakaan menestystä, on se jäsenmäärältään ehdottomasti Suomen suosituin laji lähes 400 000 harrastajallaan.===

Salibandy on monen suosikki ja voittaa harrastajamäärässä jääkiekonkin

Monelle on ehkä yllätyksellistä se, että myös salibandyn (eli tuttavallisemmin sählyn) suosia on päätä huimaava ja kasvaa jatkuvasti. Lajilla on aktiivisia harrastajia runsaasti jääkiekkoa enemmän, lähes 350 000 henkilöä. Jäsenseuroja lajilla on huimat 850 ja lisensoituja pelaajia lähes 50 000. Ei ihmekään, että laji on maamme kansan mieleen, sillä onhan se maamme erikoisuus ja myöskin verrattavissa koko kansan rakastamaan lajiin, jääkiekkoon. Sähly ei kuitenkaan vaadi aivan yhtä paljon varustusta, mikä tekee siitä edullisemman harrastuksen. Koska pelit suoritetaan kentällä eikä jäällä, on se myös hyytävää serkkuaan turvallisempi vaihtoehto.

Yhä useampi tarttuu golfmailaan

Golfia pidetään usein rikkaiden ja ikäihmisten puuhana, mutta tämä harrastus on kannattajamäärältään yksi Suomen suosituimpia. Eikä ihmekään: laji on monesta muusta poiketen mukavan leppoisa, vaikkakin vaatii taitoa ja äärimmäistä tarkkuutta.